Подобно на испанската монахиня с нейният неудачен опит да реставрира фреска с

...
Подобно на испанската монахиня с нейният неудачен опит да реставрира фреска с
Коментари Харесай

Охранителят-вандал бил ветеран с орден за храброст

Подобно на испанската монахиня с нейният несполучлив опит да реставрира фреска с Исус, случаят с охранителя, нарисувал очи върху картина от Третяковската изложба, се превърня в мотив за смешки и остроумни мнения. Но с изясняването на детайлностите, историята се оказа по-скоро тъжна, отколкото забавна — от тези, които не са някакво изключение там, където се водят войни. Александър Василиев, към този момент някогашният охранител в центъра Елцин в Екатеринбург, станал неосъзнат „ съавтор ” на ученичката на Малевич Анна Лепорская, е по-скоро жертва, в сравнение с злостен варварин. 

Пред сайта E1.RU Василиев описа, че случаят се е случил в първия му работен ден в музея: „ Честно казано, не харесвах тази картина. Оставяше тежко усещане и се стараех да минавам около нея без да я виждам. Наблюдавах по какъв начин реагират хората и видях група деца на 16-17 години. Стояха и обсъждаха за какво фигурите нямат очи, уста — никаква хубост! В компанията имаше две девойки и те ме помолиха: „ Нарисувайте им очи, нали работите тук “. Попитах ги: " Това ваша работа ли е? "   Казаха „ Да “ и ми подадоха писалка. Нарисувах очите. Мислех, че това е просто тяхна детска рисунка! “, признал охранителят.

„ Хората минаваха и се усмихваха. После от дългото стоене ме заболя главата и се обадих на шеф промяната, който ме пусна да си отида “, споделя охранителят.

Няколко дни по-късно в дома на Василиев дошли  полицаи — той бил разпознат на записите от охранителите камери. Тийнейджърите, за които твърди, че са го убедили да нарисува очите на платното, не са били уловени от камерите.  

„ Ех, в случай че знаех, че това не са били детските рисунки на тези момчета! Че картината е донесена чак от Москва и струва толкова доста пари! Какъв простак съм! Какво направих… " ядосвал се  Василиев.

През 1995 година като старши лейтенант 37-годишният Василиев участва в първата чеченска война и е тежко ранен в главата и в гърдите. Лекарите в московската  болница, където е откаран за лекуване, не му давали огромен късмет. Но Александър оживял и бил изпратен в запаса. Получил трета степен неработоспособност и орден за смелост, с които доста се гордеел.

Преди да проработи в Елцин център 63-годишният Василиев е охранявал банка, която по-късно е затворена, а по-рано е работил в разнообразни охранителни компании. Отбелязва се, че против него  е било формирано наказателно дело поради закани към непозната жена в махленски спор.

Съпругата му отбелязва, че мъжът й „ безусловно естествен човек в всекидневието си “. „ Но в някои неща той е доверчив като дете. Помислил е, че картината е детска рисунка. Това са следствията от раняването му “, обяснява тя. „ Седенето у дома беше мъчно за него, отвратително. Наистина искаше да работи. Мисля, че това трагедията на част от неговото потомство. Има доста хора като него, които са изгубили здравето си и сега са изхвърлени настрана от живота “.

На 13 януари стана бе обявено, че „ незнаен варварин “ е развалил на 7 декември платното на Ана Лералдкя ученичка на художника Казимир Малевич, „ Три фигури “, на стойност 75 млн. рубли (€860 500).  За вандализъм съветският закон предвижда санкция до 40 хиляди рубли или затвор до 3 месеца. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР